Agrárnici z V4 a Ukrajiny diskutovali o súčasnom stave poľnohospodárstva

08.10.2009 Prešov

O výsledkoch žatvy za rok 2009, situácii na trhu s obilninami aj v sektore výroby mlieka a o rozpočte Európskej únie (EÚ) diskutovali dnes v Poprade predstavitelia Agrárnej komory ČR, Maďarskej agrárnej komory, Národnej rady ...
Na 36. stretnutí poľnohospodárskych komôr sa zúčastnení zhodli na štyroch spoločných stanoviskách.
Konštatovali, že v sektore obilnín je kritická situácia, ktorá súvisí predovšetkým s ich nižšou spotrebou na kŕmne účely, obmedzenou kapacitou domácich spracovateľov a vysokými dopravnými nákladmi na prepravu tovarov k morským prístavom. V tomto zmysle žiadajú o podporu dopravných nákladov na vývoz obilia do morských prístavov a odporúčajú zahrnúť ukrajinské morské prístavy do transeurópskej dopravnej politiky.
V druhom stanovisku sa vyjadrili ku kritickej situácie v oblasti výroby mlieka, pretože cena dlhodobo nepokrýva výrobné náklady producentov. Poľnohospodári preto žiadajú o zmrazenie výrobných kvót mlieka a zakročenie v rámci obchodných systémov, aby sa tým podporila vyššia spotreba mlieka. Zdôraznili tiež potrebu väčšej propagácie programu \"školské mlieko\".
Predstavitelia agrárnych komôr V4 upozornili na veľmi rozdielny prístup národných vlád krajín EÚ k otázke dane z poľnohospodárskej pôdy. Zhodli sa na tom, že by sa k tejto oblasti malo pristupovať jednotne. Podľa ich názoru by pôda mala byť oslobodená od dane na celom území EÚ.
Posledným bodom rokovania bolo vyjadrenie obavy z prehlbujúcich sa rozdielov medzi krajinami EÚ 15 a EÚ 12 v rámci budovania Spoločnej poľnohospodárskej politiky a rozpočtu Európskeho spoločenstva na roky 2013 - 2020.
\"To nie je spoločná poľnohospodárska politika. To je politika, ktorá má minimálne dve rýchlosti. Jednu pre tú západnú časť, pre európsku pätnástku, a druhú pre tú európsku dvanástku, teda novo pristupujúce krajiny. Rozdiel je v tom, že nemáme rovnaké pravidlá na podnikanie, nemáme rovnaké výšky podpôr, \" zhodnotil situáciu predseda SPPK Milan Semančík. \"Požadujeme rovnaké podmienky pre podnikanie starej pätnástky a novej dvanástky, \" dodal.
 

Vyberte región